Daarna houdt de overeenkomst op. Lees hieronder de 8 belangrijkste verschillen.
Grafisch ontwerp noemen we vaak offline design, waarbij het eindresultaat praktisch altijd linear en statisch is. Webdesign is het tegenovergestelde. Als je grafisch design en webdesign zou vergelijken dan is dat het zelfde als een schilderij vergelijken met een tablet.
Bij webdesign gaat het om de interactie, waarbij grafisch design in feite alleen wordt geconsumeerd. Webdesigners moeten nadenken over alle mogelijke wegen die een gebruiker kan nemen en hieraan interactieve elementen toevoegen.
Offline design heeft in principe geen limieten. Het tegenovergestelde is waar voor webdesign. Een website moet op alle vlakken zo optimaal mogelijk werken op alle mogelijke digitale apparaten. Dat betekent dat een website van voor tot achter moet worden geoptimaliseerd, want een langzame website is per definitie geen goede.
Bij de keuze van je lettertypes ben je helaas niet vrij om te gebruiken wat je wilt. Ook hier draait het om snelheid, je kunt het je namelijk niet permitteren om 4-5 fonts te gebruiken met elk 8 variaties.
Gelukkig is het aantal beschikbare webfonts groeiende en kunnen webdesigners, zij het selectief, uit een steeds grotere bron van (web)fonts kiezen.
In tegenstelling tot offline design, waarbij je met exacte en vaste afmetingen werkt, moet een webdesigner in zijn/haar design rekening houden dat er géén één vaste afmeting is. Alles is variabel.
Er moet worden nagedacht over elk stukje van de website, en hoe deze zich aanpast als een scherm kleiner of groter wordt. Het is de kunst om voor elk onderdeel, voor elk scherm en apparaat, de juiste boodschap zo effectief mogelijk over te brengen.
Een website is een levend ding dat non-stop aan veranderingen onderhevig is. Een website is eigenlijk nooit af. Interactieve elementen, Call to actions en een wijziging in het aanbod zijn allemaal aan verandering onderhevig.
Net als bij een stedenbouwkundige, betekent deze constante ontwikkeling ook dat bij het creëren van een website, de webdesigner goed moet inschatten hoe de website gaat groeien. Het kan veel tijd en geld schelen als er rekening is gehouden met extra ruimte voor deze groei, zowel visueel als technisch.
Een groot voordeel van webdesign in tegenstelling tot offline design, is dat het altijd kan worden aangepast, uitgebreid en verbeterd. Dit is ook meteen een nadeel. Dit heeft o.a. te maken met de toegankelijkheid, want opmerkingen, suggesties en al dan niet opbouwende kritiek zijn hot op de digitale snelweg.
Ook alle meetbare statistieken van Google Analytics en andere eventueel gekoppelde systemen, kunnen elke dag opnieuw aangeven dat een wijziging of aanpassing gewenst is.
Long story short: Nadat een nieuwe website live gaat, dan begint een héél nieuw traject gebaseerd op allerlei feedback en statistieken, waarbij het wijs is om hier wat mee te doen.
Een goede webdesigner opereert precies tussen het strategische en technische level. Met een strategisch (communicatie)plan moet je met een design kunnen komen, welke technisch haalbaar is. Vice versa is dit van belang bij web applicaties, waarbij je aan een technisch systeem het juiste gezicht moet kunnen geven, zodat het ook op strategisch niveau werkt.
Gelukkig zijn er steeds meer tools, zoals Webflow, die met name web design en techniek dichter bij elkaar brengen. In combinatie met bijv. Zapier, heb je maximale controle en snelheid in het uitvoeren van een strategisch plan, in een visuele omgeving, met de modernste technieken op een maximaal veilig platform.
Het is niet voor niets dat we bij iX Studios steeds vaker met deze pakketten werken.
Last but not least, een goede webbouwer gebruikt niet zomaar (online) software en de eerste de beste web-koppeling met andere applicaties in de cloud. Bij het verzenden van persoonsgegevens gebruik je een beveiligde https:// verbinding (SSL), wat vanaf 25 mei 2018 in Europa ook verplicht is.
Verder gebruik je bij voorkeur 2-staps verificatie, veilige wachtwoorden of liever nog wachtwoordzinnen, bij alle online accounts.
Wij werken, o.a. uit veiligheidsoverweging, bij voorbaat niet met Joomla of Wordpress, maar áls je dit als webbouwer toch gebruikt, zorg dan dat alles automatisch wordt geupdate. Als je hier niet zorgvuldig mee omgaat, dan loop je meer risico dan nodig. De schade kan varieren van een enkele spamrun, tot het kwijt zijn van een gehele site, potentieel inclusief alle (persoons)gegevens die je hierin waren opgenomen. Serious business dus.
Hopende hiermee inzicht te hebben gegeven in het uitgebreide pakket van kennis en vaardigheden waar een goede webdesigner over beschikt
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.
Block Quote